Lekelenmeler dışında bazı genetik özellikler, yaşlanma, çeşitli hastalıklar ve yaralanmalar gibi fizyolojik ya da patolojik durumlar nedeni ile de dişlerde renk değişimi görülebilmektedir.
Bazı insanların diğerlerine göre daha sarı dişlere sahip olmasının çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Bunların başında genetik özellikler gelir. Dentinogenezis imperfekta ve amelogenezis imperfekta genetik geçişlilik gösteren dişlerin doğru şekilde gelişmesini engelleyen ve şekil, form ve renk değişikliklerine neden olan hastalıklardır.
Genetik aynı zamanda bazı bireylerin diğerlerine göre daha parlak beyaz ve kalın mine tabakasına buna bağlı olarak da daha beyaz dişlere sahip olmalarına sebeptir. Yani basitçe diğerlerinden daha beyaz ya da sarı dişlerle doğmuş olabilirsiniz. Mine yarı geçirgen bir yapıya sahiptir ve altındaki dentin dokusu görece daha sarı renktedir. Mine kalınlığı arttıkça alttaki sarı rengi saklar. İnce mine tabakasına sahipseniz alttaki sarımsı renk daha fazla yansır.
Yaşla birlikte dişler sararmaya başlar çünkü mine tabakası zamanla aşınıp incelir alttaki sarımtırak tabaka daha belirgin hale gelir. Mine incelmesine karşı alınabilecek en etkili önlemlerden biri tükürük akışının korunmasıdır. Tükürük içeriğindeki kalsiyum nedeni ile diş minesinin zayıflayıp erimesini önler. Bu sebepten ağız kuruluğu probleminiz var ise hemen bir diş hekimine görünmelisiniz. Diş minesinin kalınlığını koruyacak önlenmerden diğeri ise yeterli flor kullanımıdır. Bunun için de günde iki kez iki dakika boyunca flor içeren bir acunla diş fırçalamak yeterlidir.
Küçük yaşlarda geçirilen ateşli hastalıklar, uzamış yenidoğan sarılığı, gebelik döneminde anne adayının geçirdiği enfeksiyon ve ateşli hastalıklar ya da kullandığı ilaçlar da dişlerde sarı lekeler oluşmasına neden olabilir.
Daimi dişlerin oluşup olgunlaştığı dönemde yaşanan düşme, çarpma gibi travmalar da daimi dişlerde grimsi renklenmelere sebebiyet verir. Aynı şekilde büyüklerde de görülen travmalar dişlerde kırılma ve renk değişimine neden olabilir.
Buna ek olarak dişlerini yoğun şekilde gıcırdatan ve uyku sırasında diş sıkan bireylerde dişlerin mine tabakası aşınıp incelir ve alttaki sarımtırak doku görünür hale gelir.
Sararmış dişlerden en iyi korunma yolu yeme içme alışkanlıklarınıza dikkat etmek ve sigara içmemektir. Aynı zamanda diş temizliğine özen gösterip yılda iki kez diş hekimi kontrolünden geçmek gerekir.
Temizleme alışkanlıklarındaki eksiklikler nedeni ile oluşan renklenmeler en kolay temizlenen renklenmelerdir. Temizlenmemiş dental plak ve diş taşları dişlerin daha sarı görünmelerine neden olur. Çürük oluşumuna neden olmadan evvel plak ve diş taşlarının temizlenmesi hem daha beyaz hem de daha sağlıklı bir gülüşe kavuşmanızı sağlar.
Renkli sıvıların pipetle tüketimi de yüzeydeki renklenmeyi azaltır. Çünkü pipetle tüketilen sıvılar daha kısa sürede ağızda kalır. Lekenlenme yapabilecek gıdaların tüketiminden sonra diş fırçalamak mümkün değilse suyla çalkalamak da çözüm olabilir.
Bütün bunlara rağmen dişlerinizin renginden memnun değilseniz diş hekiminizin kolaylıkla uygulayabileceği size uygun bir beyazlatma yöntemi mutlaka vardır. Önemli olan nokta diş hekiminize danışmadan herhangi bir beyazlatıcı ajan kullanmamanızdır. Çünkü bu ajanlar içerikleri nedeni ile kullanımınıza bağlı olarak dişlerinize, diş etlerinize ve hatta genel sağlığınıza zarar verebilir.
Sağlıklı Günler...