Flor Uygulaması
Flor, dişin yapısında, kimyasal bağ kurarak diş çürüklerine karşı dişlerde direnç yaratan bir maddedir. Flor uygulaması sayesinde diş yüzeyleri, diş çürüklerine karşı daha dayanıklı hale gelir. Flor uygulaması; çürük riski yüksek olanlarda 3 ayda bir, düşük olanlarda ise 6 ayda bir yapılmalıdır.
Kaç çeşit flor uygulaması vardır?
· Topikal flor uygulaması
· Sistemik flor uygulaması
Topikal flor uygulaması, klinik ortamda hazırlanan bir formdur. Bu tür uygulamalarda jel, cila ya da köpük formunda florürler kullanılır. Sistematik flor uygulaması ise topikal uygulama kadar etkili değildir ve günümüzde yöntem olarak çok fazla tercih edilmemektedir.
Flor Uygulaması Nasıl Yapılır?
Flor uygulamasına başlamadan önce çocuk isterse su içmelidir. Bunun sebebi ise uygulama sonrasında 1 saat bir şey yenilip içilememesi gerekliliğidir. Çocuk, uygulama öncesi su içtikten sonra hava yardımı ile dişler iyice kurutulur. Kurutulan alt ve üst dişlere teker teker flor cilası sürüldükten sonra ağızda kalan tükürük ve cila artığı tükürük emici ile iyice çekilir.
Florür vernik uygulaması nedir?
Küçük yaşlardan itibaren çocuklarda çeşitli sebeplerden dolayı diş çürükleri görülebilmektedir. Vernik uygulaması florürün cila formuna verilen isimdir. Küçük bir uygulama fırçası yardımı ile dişlerin yüzeylerine sürülerek dişlerin çürümelerinin önüne geçmek hedeflenir. Florür vernik uygulaması ile çürüklere karşı diş sert dokuları direnç kazanır, diş minesini daha da güçlendirdiği için florür uygulaması ile diş çürükleri minimuma indirilmektedir.
Florür vernik kimlere uygulanır?
Bebeklikten başlayarak çürük belirtileri ortaya çıkanlar, fissür çürükleri oluşmuş olanlar, ortodontik tedavi görenler, diş hassasiyeti olanlar, diş eti çekilmesi oluşmuş kişilere florür vernik uygulaması yapılabilir. Ancak astımı olan, alerjik reaksiyon geçiren, reçine, çam fıstığı alerjisi olan, dilde, diş etinde yara bulunan, vücudunda döküntüler başlamış, ağızda, dudaklarda, dil ya da diş etinde yaralar oluşmuş kişilere florür vernik uygulaması yapılmaz.
Florür vernik yan etkileri içinde en sık olarak görüleni; uygulama sırasında veya hemen sonrasında verniğin yutulmasına bağlı olarak ortaya çıkan mide bulantısı-kusmadır. Uygulayıcının dikkati ve tavsiyeleri ile uygulamanın doğru bir şekilde yapılması bu yan etkilerin ortaya çıkmasına engel olacaktır.