Soğan, ağız içerisindeki bakterileri nötralize ettiği için diş eti sağlığı açısından çok önemlidir. Soğanın içerisinde bulunan bir takım antimikrobiyal içerikler ağız içerisinde diş çürüğü ve diş eti hastalıklarına neden olan bakterileri hedef alırlar. Sağlıklı diş etleri için salatalarınıza, sandviçlerinize, çorbalarınıza ve ana yemeklerinize daha fazla soğan ekleyebilir, çiğ ya da çeşitli şekillerde pişirilmiş halini daha fazla kullanabilirsiniz.
Lahana ve ıspanak gibi sebzeler ağız sağlığı açısından önem taşıyan bir çok vitamin ve mineralle doldurulur. Özellikle içerdikleri yoğun C vitamini kırmızı kan hücrelerinin arttırılmasını tetikler böylece enflamasyon oluşumunu azaltırlar. Bu etkileri ile diş etlerindeki tahrişi ve diş eti hastalıklarını azaltırlar. Lifli içerikleri sayesinde tüketimleri sırasında daha fazla çiğnenmeleri gerekir. Çiğnemenin artması tükürük akışını da arttırır. Tükürük akışının artması ağız içerisinin daha iyi temizlenmesini, yiyecek artıklarının, bakterilerin ve plağın yıkanarak uzaklaşmasını sağlar. Yeşil yapraklı sebzeleri kullanarak salatalar yaparak, ana yemeklere pişmiş bir garnitür şeklinde ekleyerek ve çorbalara ve sandviçlere koyarak diyetinizi yenileyin.
Yapılan araştırmalar yeşil çayın antioksidandan zengin yapısı nedeni ile vücuttaki genel enflamasyonu azalttığını göstermiştir. Yeşil çayın içerisinde yoğun biçimde mevcut olan kateşinler; diş eti hastalığı oluşturan bakterilerin neden olduğu diş eti enflamasyonun azaltılmasında etkilidirler. Her gün bir bardak yeşil çay tüketmek diş eti sağlığı açısından önemlidir.
C vitamini; her renkte biber ve portakal, kivi, ananas ve çilek gibi asitli meyveler gibi sebzelerde de yüksek oranda bulunur. Günlük beslenme içinde bulunmaları diş eti sağlığı açısından önemlidir. Ancak aşırı tüketimlerinden kaçınmak gerekir. Çünkü asit içerikli meyvelerin sık tüketimi dişlerde asit erozyonuna neden olur. Bu tür gıdaların tüketim miktarına dikkat edilmeli ve tüketimin hemen sonrasında diş fırçalamaktan kaçınılmalıdır.
Lentinan, shiitake mantarlarında bulunan antibakteriyel bir bileşiktir ve ağızda plak oluşturan bakterilere karşı savaşır. Plak oluşturan bakteriler, dişler arasında ve diş eti çizgisi boyunca özellikle ağızda ulaşılması zor yerlerde ürer ve diş eti iltihabı buna bağlı olarak da diş eti hastalığına yol açabilir. Shiitake mantarlarını çeşitli şekillerde öğünlerinize dahil edebilirsiniz. Soteleyerek ana yemeklere koyabilir ya da doğrayıp istediğiniz sebze tabağına ekleyebilirsiniz.
Çok gevrek olan yiyecekler, yiyecek artıklarını ve plağı temizleme işleminde mükemmeldir. Kereviz, havuç ve elma gibi yiyeceklerin sert kısımları dişler arasındaki boşluklara girer ve ağzınızın iki fırçalama arasında temiz kalmasını sağlar. Sert meyve ve sebzelerin lif içeriği yüksektir. Bu da daha uzun süre çiğnemeye ve buna bağlı olarak tükürük akışının artmasına sebep olur.
Süt ve süt ürünleri kemiklerin ve dişlerin kuvvetlenmesine yardımcı olan yüksek kalsiyum içeriği nedeniyle ağız sağlığı açısından önemlidir. Ancak yalnızca dişler değil diş etleri açısından da büyük önem taşır. Çünkü içeriklerindeki kazein ağız içerisindeki bakteriler tarafından üretilen asitlerin nötralize edilmesine yardımcı olur. Bu asitler diş minesi ve diş eti için yıkıcı etkiye sahiptirler. Gün içerisinde süt tüketmek ya da atıştırmalılarınızın içerisine peynir ya da yoğurt eklemek bu faydalardan yararlanmanız için yeterlidir.
Sağlıklı Günler...